Over de stoffen

Siggi Soeurette gebruikt verschillende stoffen. Op deze pagina vind je een beetje meer uitleg over deze stoffen.

Hollandse wax

Hollandse wax is de stof die Siggi Soeurette het meest gebruikt. Ze staat bekend onder verschillende namen, zoals Ankara stof, Afrikaanse stof of Hollandse Wax, welke de meest authentieke naam is. Deze “Afrikaanse” stof is namelijk van Nederlandse makelij. De eerste producent van deze stoffen was Vlisco, tevens de bekendste in de wereld. Intussen zijn er in Nederland nog verschillende andere kwalitatieve fabrikanten bij gekomen, en ook in Afrika zelf worden deze stoffen nu geproduceerd.

De stoffen werden vanuit Nederland rechtstreeks naar West Afrika verzonden en werden daar razend populair. Afrikaanse mannen en vrouwen dragen ze met veel flair. De waxstoffen zijn een onderdeel van een non-verbale manier van communiceren onder Afrikaanse vrouwen, en hiermee dragen ze hun boodschap de wereld in. Sommige waxstoffen krijgen een naam en worden genoemd naar persoonlijkheden, steden, gezegden of gelegenheden.

Hollandse wax wordt vervaardigd door gebruik van was. De druktechniek is gebaseerd op de Indonesische batik technieken. Het motief wordt aangebracht op twee koperen rollen, deze worden met was ingesmeerd en brengen het motief over op de beide zijden van de stof. De stof wordt dan geverfd zodat de delen zonder was de bedoelde kleur krijgen. Het doek wordt dan in een soort van trommel gezwierd, zodat de stukken was loskomen en de witte stof eronder vrij komt. Dan wordt op deze delen een eerste kleur aangebracht, na een wasbeurt waarbij alle was verwijderd wordt, komt er een tweede kleur bij. Het doek wordt dan nogmaals gewassen en gedroogd en is dan klaar om verzonden te worden.

Door deze manier van produceren blijven de felle kleuren lang behouden.

 

Shweshwe stof

Shweshwe is een bedrukte en geverfde katoenen stof, gebruikt voor traditionele Zuid-Afrikaanse kleding. Oorspronkelijk werd ze met indigo geverfd, maar nu wordt de stof geproduceerd in een verscheidenheid van kleuren en prints die gekenmerkt worden door ingewikkelde geometrische patronen. Shweshwe wordt ook wel de denim van Zuid-Afrika genoemd.

Shweshwe wordt vervaardigd door middel van een behandeling met zuur en een druktechniek met rollen op zuiver katoen.

Ook deze stof werd oorspronkelijk geïmporteerd vanuit Europa naar Zuid-Afrika, maar sinds 1982 produceert Da Gama Textiel de stof met handelsmerkt in de township Zwelitsha buiten King William’s Town in de Oost-Kaap. In 1992 kocht Da Gama Textiel de exclusieve rechten van Three Cats, het meest populaire merk Shweshwe dat werd gemaakt in Manchester. De oorspronkelijke gegraveerde koperen rollen werden verscheept naar Zuid-Afrika.

 

Tricot

Siggi Soeurette gebruikt tricot voor de kleding. Het gaat om tricot van 100% katoen, met een hoge grammage, dit om te zorgen dat de t-shirts hun vorm langer behouden.

 

Voeringstoffen

Alle stoffen die worden gebruikt als voering, zijn van 100% katoen. De enige uitzondering hierop vormt de ripstop nylon, die gebruikt wordt om de boterhamwikkels en snackzakjes te voeren.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close